Blogg

Välkommen att följa mig i min blogg!

Tack till Sårsjuksköterskor i Sveriges (SSiS) förfrågan om att skriva en krönika till deras eminenta medlemstidning Sårmagasinet!

MysneakersAir Force 1 Sage Low

Jag fick chansen att i krönikörens roll hylla den typen av människor som i sin yttersta form räddade mitt liv liksom de som idag ger livet det där ovärderliga innehållet. Alla de människorna har åtminstone en god egenskap gemensamt. Här är krönikan i Sårmagasinet nr 4 2015.

 

Det är dags att komma ut

Jag har länge levt med en illa dold hemlighet. Och jag hoppas att vi idag har kommit tillräckligt långt i samhällets acceptans för att människor är olika. Det är därför dags att berätta sanningen och komma ut. Jag är hopplöst förälskad i nördar!

Svenska Akademiens ordlista, SAOL, definierade tidigare ordet nörd enligt följande: ”Enkelspårig och löjeväckande person, tönt.' Numera beskrivs dock ordet nörd enligt följande: ”Person som har ett stort specialintresse och därför kan uppfattas som något enkelspårig.' Jag tar detta som ett bevis för att samhället numera accepterar nördarna och att det kanske till och med är uppskattat att vara nördig. Om jag hade en egen ordlista så skulle ordet nördig vara synonymt med engagerad. I min värld är det nämligen precis vad det handlar om. Att vara nördig är detsamma som att vara djupt engagerad i något. Detta något ska vara bra för mänskligheten, är väl bäst att redan nu lägga till.

Jag vet inte om den här uppfattningen har kommit med stigande ålder eller en ökad insikt efter allt jag mött i svensk sjukvård. Jag har nämligen sett med egna ögon vad man kan åstadkomma för en annan människas liv genom att vara engagerad och brinna för det man gör. Jag tänker jämt och ständigt på de vardagshjältar som finns ute i vårt samhälle. Mina tankar omfattar både de som i sin yttersta form räddar liv och de som ser till att livet får den där extra kryddan. Människor som med djupaste engagemang nördar ner sig i ett intresse som kommer andra till nytta. Det bästa exemplet är kanske alla de fantastiska föreningsmänniskor som med liv och lust brinner för just sitt intresse och, oftast genom ideella insatser, låter andra få ta del av detta också. Det är det här personerna som jag kallar nördar. Min definition skulle därmed gå ett steg längre än vad som är gjort i senaste upplagan av SAOL. "En person som med orubbligt engagemang utövar ett stort specialintresse som kommer till nytta för andra människors liv och leverne. Att vara en nörd är den mänskliga naturens noblaste personlighetsdrag."

Ett konkret exempel på några som har min djupaste respekt är ni som på olika sätt arbetar med sårbehandling. Att med kunskap och intresse hänge sig åt en så specifik, men ack så viktig, fråga inom vården är enbart hedrande. Ni kanske inte vill bli kallade nördar, men det är det ni är enligt mig. Och nörd är det bästa man kan vara!

När jag numera får resa runt och föreläsa för människor i olika sammanhang, delta med min person och erfarenhet i forskningssammanhang, är innebandytränare för min yngsta dotters lag med mera får jag ständigt möta de här personerna. De finns överallt, de älskade nördarna och numera försöker även jag att räkna mig till den här prominenta samlingen människor. Jag vill också göra avtryck i människors liv. Att engagera sig för andra människors välmående bör vara en mening med livets resa. Och om jag med min egen nördighet kan bidra till att en enda människa blir lyckligare bör jag få känna ren stolthet. Då har man nog inte bara suttit med på livets tåg utan varit den aktive passagerare som det troligtvis är meningen att vi ska vara. Länge leve nörden!

Kim Andersson, föreläsare och författare